Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Az 1949-ben alapított Villamosmérnöki és Informatikai Kar a BME legnagyobb kara, diplomáinak értékét mind a munkaerőpiac, mind a független rangsorok magasra értékelik. Képzései lefedik a villamosmérnöki és informatikai tudományok főbb területeit, valamint felkészítik hallgatóit a jövő új iparágát jelentő űrtechnológia kihívásaira.

A kar oktatói nemzetközileg elismert, kiemelkedő színvonalú kutatási tevékenységet végeznek az elektrotechnika, mikroelektronika és nanotechnológia, a beágyazott rendszerek és robotika, a hálózatok, a kvantum kommunikáció, a jelfeldolgozás, az orvosi informatika, az űrtechnológia és vezeték nélküli rendszerek, a szoftverrendszerek fejlesztése és biztonsága, valamint a mesterséges intelligencia és adattudomány területén. A kar tudományos tevékenységét a Magyar Tudományos Akadémia 2022-ben "MTA Kiváló Kutatóhely" minősítéssel ismerte el.

A szakmai munkát páratlanul sokrétű infrastruktúra segíti, többek között a Nagyfeszültségű Laboratórium, az Ipar 4.0 Technológiai Központ, a Félvezetőtechnológiai Laboratórium, a Moduláris Hibrid Hajtáslánc Laboratórium, valamint az országban egyedülálló teszthálózat, amely az 5G-vel és 6G-vel kapcsolatos kutatásokat is támogatja. Itt fejlesztették hazánk első kisműholdját, a Masat-1-et, valamint a világ legkisebb működő kisműholdját, a SMOG-1-et. Több hazai multinacionális vállalat is alapított laboratóriumokat itt, valamint speciális együttműködési formákat alakított ki a karral közös K+F+I tevékenységre.

Dr. Charaf Hassan, egyetemi tanár, dékán
Meghatározó villamosmérnökök az egyetemen
Simonyi Károly és Kozma László

Simonyi Károly 1940-ben szerzett a Műegyetemen gépészmérnöki diplomát, mérnök, fizikus a fúziós energiatermelés lehetőségeit és korlátait vizsgálta, emellett az első hazai magfizikai részecskegyorsító berendezés alkotója. Kozma László 1949-ben lett a BME Vezetékes Híradástechnikai Tanszékének vezetője, 1955-től 1972-es nyugdíjazásáig az egyetem tanára, 1960 és 1963 között a Villamosmérnöki Kar dékánja.

További információért és érdekességekért a karról, látogasson el a BME Látogatóközpontba!

Schönherz Óriáskijelző
A Schimán csapat 2017-es Mátrix animációja a Schönherz Zoltán Kollégium falán.

Kontakt

Cím: 1111 Budapest, Műegyetem rkp 3., K épület – Mf 1-3.

Nyitvatartás: H-P 6:00-21:00, Sz-V Zárva