Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar 1907-ben adta ki első vegyészmérnöki oklevelét, 1991-ben az országban elsőként indított PhD képzést. A legkiválóbb szakemberek szereztek itt diplomát, köztük Oláh György, aki a Nobel-díjhoz vezető karbokationok kutatásait is egyetemünkön kezdte meg. A vegyipar a világ meghatározó iparága, változatos munkakörökkel és területekkel a szintetikus kémiától a minősítésen, a fejlesztések üzemi megvalósításán és a termelésen keresztül az optimalizációig.

Képzéseink a gyógyszer-, a vegyipar, a biotechnológia és a környezetvédelem teljes spektruma számára biztosítanak szakember-utánpótlást. Karunk nagy gondot fordít arra, hogy beépítse a legújabb tudományos és műszaki eredményeket a képzéseibe. Fő küldetésünk, hogy a hallgatókból felkészült és tudományos ismereteket hasznosítani képes szakembereket képezzünk, akik sikeresen megállják helyüket mind a műszaki és gazdasági gyakorlatban, mind a kutatás-fejlesztésben.

A kar tudományos munkája a nemzetközi élvonalba sorolható, többek között a gyógyszerszintézis, a polimer fizikai kémia és műanyag-feldolgozás, a műszeres analitika, a zöld kémia és technológia, a szennyvíztisztítás, az intelligens és funkcionális nanoanyagok, az élelmiszerminősítés, a gyógyszer-biotechnológia, a számításos kémia, a bioinformatika, a molekulaspektroszkópia, valamint az ipari katalízis területén.

Dr. Szarka András, egyetemi tanár, dékán
A karbokationok Nobel-díjas atyja

Oláh György 1927-ben született Budapesten, középiskolai tanulmányait a budapesti Piarista Gimnáziumban végezte, ezután a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult kémiát, ahol 1949-ben doktori fokozatot szerzett. Szakterülete a szerves kémia volt, legjelentősebb eredményeit a karbokationok kutatásával érte el.

További információért és érdekességekért a karról, látogasson el a BME Látogatóközpontba!

PharmaTech laboratórium
A szigorú szabályozások miatt rendkívül lassú és költséges a gyógyszeripari termékek előállítása világszerte. Erre válaszolva a hazai laborban olyan technológiát fejlesztettek, amely egy mindössze néhány percig tartó eljárással képes magas minőségű terméket előállítani.

Kontakt

Cím: 1111 Budapest, Műegyetem rkp 3., K épület – Mf 1-3.

Nyitvatartás: H-P 6:00-21:00, Sz-V Zárva