Építőmérnöki Kar

Az építőmérnöki a BME leghosszabb múlttal rendelkező képzése, amelynek létrejötte a Műegyetem első elődintézménye 1782-es alapítására tekint vissza. Karunkon szerzett diplomát Zielinski Szilárd, az első magyar műszaki doktor, a vasbeton építés úttörője, akinek legismertebb munkája a Margit-szigeti víztorony, és hidak tervezésében is közreműködött. Itt diplomázott, és tanított Jáky József, a ferihegyi repülőtér alapozásának tervezője, és Európa első talajmechanikai laboratóriumának megszervezője, Mistéth Endre, aki a negyvenes években az akkori Európa legnagyobb nyílású hídját tervezte, valamint Széchy Pállal, Michailich Győzővel, Oltay Károllyal és Jáky Józseffel részt vett a főváros második világháború utáni újjáépítésében. Büszkék vagyunk arra, hogy karunk elődjén végzett Pécsi Eszter, az első magyar mérnöknő, és Tarics Sándor, olimpiai bajnok vízilabdázó is, akinek földrengésálló szerkezetek építésére kidolgozott újítását világszerte alkalmazzák.

Az építőmérnök e szakma és tudomány kezdetei óta kulturált életkörülményeinkért dolgozik. Az egészséges ivóvíz biztosításához, a környezetbarát szennyvíztisztításhoz vagy éppen a lakhatáshoz, ipari termeléshez szükséges építmények, valamint a hidak, utak, vasutak tervezése, kivitelezése és fenntartása az építőmérnök feladata. Mérnöki létesítményeink hozzájárulnak az árvizek, földcsuszamlások és más természeti veszélyek kockázatának csökkentéséhez. Képzésünk folyamatos megújításán is dolgozunk. A geoinformatikus építőmérnökök ma már műholdakkal és drónokkal térképezik környezetünket, hogy térinformatikai rendszerekkel segítsék a tervezőmérnököket és a döntéshozókat. Hazánkban elsőként az egyetemen lehet építményinformatika szakon tanulni. Hallgatóink a kar minden szakterületén elsajátíthatják az épített környezettel kapcsolatos kihívások digitális újításokra építő módszertanait.

Dr. Rózsa Szabolcs, egyetemi docens, dékán
Híres vízmérnökök az egyetemen
Beszédes József, Vásárhelyi Pál, Sajó Elemér és Mosonyi Emil

A hazai vízgazdálkodásban fontos szerepet vállaltak az Institutum Geometrico-Hydrotechnicumon és utódintézményeinek oktatói és végzett vízépítőmérnökei.

További információért és érdekességekért a karról, látogasson el a BME Látogatóközpontba!

Kontakt

Cím: 1111 Budapest, Műegyetem rkp 3., K épület – Mf 1-3.

Nyitvatartás: H-P 6:00-21:00, Sz-V Zárva