Gépészmérnöki Kar

A gépészeti tudományoknak hosszú a története. Az antik világból őrizzük az ingeniumokat, a hajdani műszaki kultúra létrehozóinak alkotásait. Az iskolakultúra tovább gazdagította a műszaki tudományterületeket, amelyeknek különböző ágazatait már az „universitások” szintjén oktatták, illetve a gazdasági élet különböző területein is alkalmazták. A magyarországi műszaki tudományok közel két és fél évszázados egyetemi szintű oktatásából több mint másfél évszázad a BME Gépészmérnöki Karának története, így joggal mondható, hogy karunk részese tudott lenni a korszakos változást hozó ipari forradalomnak. Jelentős ipari gyakorlattal rendelkező professzoraink olyan magas színvonalú mérnökképzést valósítottak meg, amelynek eredményei messze túlmutattak az országhatárokon.

A nagy elődök példája kötelez. Bánki Donát, Kármán Tódor, Heller László és sokan mások gazdag örökséget hagytak ránk, amelynek méltó folytatói az itthon és a világ különböző részein alkotó volt tanítványaink. Megtisztelő kötelesség számunkra az egykori tanítványok, a Nobel-díjas Gábor Dénes, vagy a motorfejlesztésben nemzetközi sikereket elért Jendrassik György hagyatékának méltó ápolása. Meggyőződésünk, hogy tanszékeink jó műhelyei a műszaki kultúra fejlesztésének és a korszerű mérnökképzésnek. A jeles elődök munkássága szolgáljon példaként, és egyben adjon erőt. Napjaink műszaki fejlesztésében szeretnénk e nemes örökség méltó munkásai lenni. Ennek megfelelően szorgalmazzuk a folyamatos kutatómunkát (az anyagtudományoktól kezdve a gépek dinamikáján át az újszerű gyártási-, energetikai-, vagy éppen informatikai megoldásokig), illetve annak beépülését az oktatásba és tananyagainkba. Legtehetségesebb diákjaink hagyományosan sikeresen szerepelnek az országos tudományos diákköri konferenciákon, az Új Nemzeti Kiválósági Programban, vagy éppen valamely hallgatói versenycsapat tagjaként.

Dr. Orbulov Imre, egyetemi tanár, dékán
Innovációval a jobb életért

A kar a magyar műszaki tudományok egyik leginnovatívabb műhelye, ahol kutatóink egyúttal a jobb élet elérésén is munkálkodnak. Intelligens, nanoszálas arcmaszkot fejlesztünk, amely képes diagnosztizálni az egészségügyi problémát, üzenetet küldve a felhasználónak, vagy akár a kezelőorvosnak.

További információért és érdekességekért a karról, látogasson el a BME Látogatóközpontba!

GPK 150 dokumentumfilm sorozat
A 2021/2022-es tanévben fennállásának 150. évfordulójának alkalmából a kar dokumentumfilm sorozatot készített GPK 150 címmel, mely a kar múltját és történetét mutatja be interjúk és élménybeszámolók formájában.

Kontakt

Cím: 1111 Budapest, Műegyetem rkp 3., K épület – Mf 1-3.

Nyitvatartás: H-P 6:00-21:00, Sz-V Zárva