Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar

A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar a közlekedési és logisztikai folyamatok, valamint a járművek üzemeltetésére, tervezésére, szervezésére, irányítására képez okleveles mérnököket 1951 óta. Doktori Iskolánk az egyetemen végzett Kandó Kálmán, a vasútvillamosítás úttörőjének nevét viseli.

A járműtechnika, a közlekedés és a logisztika a modern, globális gazdaság katalizátora. A technológia folyamatos fejlődése magával vonja a közlekedés- és járműmérnök szakmák gyors fejlődését is. A terület szerteágazó és az egyik legdinamikusabban változó világszerte: a közúti-, vasúti-, vízi- és légi-közlekedési, valamint szállítási, logisztikai rendszerek és folyamatok tervezése, járművek, anyagmozgatógépek fejlesztési, gyártási, karbantartási és javítási feladatainak ellátása, valamint az önvezető járművek fejlesztése és tesztelése is a képzési és kutatási területeinkhez tartozik.

Karunk meghatározó autóipari vállalatok és beszállítóik partnere a kutatási, innovációs és képzési együttműködések terén is. Kiemelt kutatási területünk az autonóm, azaz önvezető járművek irányítási rendszereinek fejlesztése, amely technológia nemcsak a járműipar jövőjét alakítja majd az elkövetkezendő évtizedekben, de nagy hatással lesz a közlekedés szervezésére és tervezésére, valamint a logisztikai folyamatok átalakulására is. Kutatásaink a képzéseink fejlődését is meghatározzák, ennek is köszönhető, hogy hazánkban elsőként karunkon indult el a jövő járműveinek és közlekedési rendszereinek tervezőit felkészítő autonóm járműirányítási mérnök szak.

Dr. Varga István, egyetemi tanár, dékán
Autonóm légijárművek

A drónok teljesítményének és fejlettségének növekedése magával vonja a technológiai innovációk széleskörű lehetőségeit is. A technológia a kar több tanszékét is érinti, például drónok és autonóm légijárművek közötti aktív konfliktus menedzsment rendszert vizsgálják kutatások keretében, emellett kísérleti fejlesztések is futnak.

További információért és érdekességekért a karról, látogasson el a BME Látogatóközpontba!

Kari bemutatkozó rövidfilm

Kontakt

Cím: 1111 Budapest, Műegyetem rkp 3., K épület – Mf 1-3.

Nyitvatartás: H-P 6:00-21:00, Sz-V Zárva